A sérv tünetei

A sérvek által okozott panaszok egyénenként változnak. Ezt részben a sérv elhelyezkedése és nagysága határozza meg. Alább felsoroljuk a leggyakoribb tüneteket, amelyek egy sérv kapcsán előfordulhatnak.

Kitüremkedés:

Ez a sérvek leggyakoribb tünete, amit a legkönnyebb felismerni is. Elhelyezkedését tekintve a leggyakoribb a lágyékhajlatban, a köldökben vagy a hasfalon, korábbi műtétet követően pedig a hasfali hegben.

Fájdalom

A hirtelen kialakuló sérveknél gyakran jelentkezik egyidejű fájdalom, ami az ezzel együtt járó izomszakadás, szöveti duzzanat, esetleges kizáródás következménye. Mások egy egyszerűen egy húzódó, kellemetlen érzetre panaszkodnak, amikor a sérv kitüremkedik. A fájdalom idővel csökkenhet, sőt el is múlhat, de ez nem jelenti azt, hogy a sérv megszűnt. A sérvek nem tudnak maguktól meggyógyulni.

A fájdalom lehet a kitüremkedésre lokalizálódó, de az itt futó idegeknek megfelelően akár kisugárzó is. Sugározhat a herébe, a derék irányába, vagy a has felé. Ha az egész hasra lokalizálódik a fájdalom, az a hashártya érintettségére vagy a belek kizáródására, károsodott vérellátására vezethető vissza, ilyenkor azonnali sebészeti beavatkozás szükséges.

Hányinger, hányás

Ez szintén a belek elzáródására, a sérv kizáródására vezethető vissza, azonnali orvosi vizsgálat szükséges.

Székrekedés

Probléma a széklettel sérv nélkül is előfordulhat, de a sérvtömlőbe kitüremkedő vastag- vagy akár vékonybél esetén nehezítetté válhat a székletürítés, amelyhez hozzájárulhat a sérv okozta hasfali gyengeség, csökkent hasprés.

Érzéketlenség

Amennyiben a sérv az érző bőrideget nyomja, az ellátási területnek megfelelően érzéketlenség alakulhat ki.

Vizelési nehezítettség

Idősebb férfiaknál a sérv első tünete lehet. Persze, ilyen panasznál az urológussal ki kell záratni az egyéb okokat is, mint a hólyaghurut vagy a prosztata-megnagyobbodás.

A tünetek általában fekvő helyzetben csökkennek, vagy teljesen el is tűnhetnek.

A biztos diagnózis felállítása érdekében mindig egy orvosi vizsgálat javasolt, amelyre ITT jelentkezhet.