Hogyan előzzük meg a sérvet?

A hasfalnak, a rekeszizomnak és gátnak vannak típusosan gyenge területei: ezek főleg azon helyek, ahol valamilyen képlet kilép. Ilyen a köldök, a lágyékhajlat, ahol a comb erei futnak, vagy a nyelőcső melletti rekesz.

Ezek a nyílások már születéskor is lehetnek tágabbak, ilyenkor kell egy gyereket esetleg megoperálni. Lehet, hogy a haskörfogat növekedésével  tovább tágulnak, mint például terhesség vagy nagy sörhas esetén. Ezen esetekben a testsúlykontroll, a fogyás csökkentheti a sérv nagyságát.

A tartós köhögés vagy a fokozott hasprés (például székrekedéskor) szintén nagy terhelést jelent, és akár sérv kialakulásához is vezethet.

Ha csökkentjük a hasi nyomást, vagy akár fokozzuk a mellkasi szívóerőt, akkor javíthatjuk nyomásviszonyokat, ezáltal a sérvünk nem növekszik. Ezért előnyös a jógalégzés és fordított testtartás-gyakorlatok.

A terhességet követő rectus diastasis (hasizom-szétválás) is korrigálható. A műtét utáni sebgyógyuláshoz szükséges a megfelelő kötőszövet kialakulása, melyben a kollagén termelődésnek elsődleges szerepe van.

A kollagénszintézishez szükség van megfelelő mennyiségben vitaminokra (elsődlegesen C és A-vitaminra), fontos nyomelemekre (mint vas és réz), továbbá aminosavakra (elsődlegesen glicinre és prolinra).

Léteznek olyan betegségek, amelyeknél a kollagénszintézis károsodik (lupus erythematosus, rheumatoid arthritis). Ilyenkor probléma lehet a hasfal regenerálódásával,

Vannak speciális sérvek, ahol igazából nem türemkedik ki a sérvtartalom, de panaszt okozhatnak. Ilyen a sportsérv, amikor a fascia transversalison kialakult repedés nyomja az ilioinguinalis ideget. A sportsérvről, illetve annak megelőzési lehetőségeiről ide kattintva olvashat bővebben.

Amennyiben kérdése van, vagy vizsgálatra, műtétre szeretne jelentkezni, ITT megteheti.