Mi a különbség a hagyományos és az egynapos lágyéksérv műtét között?

Panaszainak megfelelően sérvdiagnosztikát végzünk, amely egy orvosi vizsgálattal kezdődik. Ez magában foglalja az áttapintást, provokációs tesztet, majd szükség esetén ultrahangra is sor kerülhet. Testre szabott műtéti megoldást kínálunk, a medalis és lateralis lágyéksérvek, combsérvek nagysága szerint.

A sérveket mi is az European Hernia Society (EHS) ajánlása alapján osztályozzuk.

Elsősorban az extraperitonealis műtétet ajánljuk, mert itt egy olyan térben dolgozunk, ahol nem kell a hasüregbe menni, így még véletlenül sem tudunk összenövést előidézni vagy sérülést okozni a hasi szerveken. A nagyon nagy, heges, sokadszor operált, esetleg más hasi problémával társuló esetekben a hasüreg felüli, hashártyán át dolgozó TAPP technikát javasoljuk.

Fiatalkori sérveknél lehetséges, hogy csak a nem záródó lágyékcsatorna okozza a panaszokat. Ilyenkor elég lehet akár háló alkalmazása nélkül a Shouldice-műtét. Szív és tüdőbetegségek mellett – amikor az altatás is kockázatos – a hagyományos, de is metszésből kivitelezett, háló beültetésével végzett Lichtenstein-műtétet ajánljuk. Akinél nem lehet hálót alkalmazni, vagy fél az idegen anyagoktól, lehetőség van a saját fascia (izompólya) felhasználásával Desarda-műtétet végezni. Ezzel persze nem még mindig merítettük ki a teljes tárházat, csupán felsoroltunk néhány alternatívát.

Foglalkozunk az amúgy ritka sérvek műtéti megoldásával is, mint:

 • obtorátur sérv,
 • combsérv,
 • Amyand-sérv,
 • lumbalis sérv,
 • Spiegel-sérv,
 • ischiadicus sérv,
 • Littre-sérv.

A műtéteket helyi érzéstelenítéssel kombinált altatásban végezzük elsődlegesen, de a gerinc érzéstelenítés mellett akár a trasnversus abdominis idegblockban is el tudjuk végezni a műtéteket. A műtét elsősorban altatásban ajánljuk, de kívánság szerint akár gerinc és helyi érzéstelenítésben is megoldjuk.

Lehetőség van hálóbeültetésre; mind hagyományos módon, mind laparoszkóposan  extraperitonealisan vagy alhasi műtétet követően, akár a hasüreg felől is. Recidív sérvek megoldása az egynapos műtétek keretében egyes estekben szintén megoldható.

Akár kétoldali sérv megoldására is sor kerülhet egy ülésben, hiszen mint ismeretes, több mint 15 %-ban az ellenkező oldalon is fennáll, vagy várható sérv.

Már a műtét megkezdése előtti érzéstelenítést alkalmazunk a fájdalomérző receptorokból a felszabaduló ingerületátvivő anyagok csökkentésére, ez a preemptiv analgesia. A műtét alatt helyileg beadott lassan felszívódó érzéstelenítő biztosítja a fájdalommentes ébredést.

A régióban futó idegeket, a nervus ilioinguinalist és genitofemoralist kipreparáljuk és megőrizzük, hogy a műtét utáni  ne alakulhasson ki fantomfájdalom.

Gyorsan lebomló altatószereket használunk a műtétet követő rosszullétek elkerülése érdekében. Helyi érzéstelenítés után akár a sebészével együtt sétálhat ki a műtőből.

Betegeinket 4 órás zökkenőmentes megfigyelési időszakot követően engedjük haza. A sebegyesítést ma már felszívódó varratokkal látjuk el, így nincs szükség a varratszedésre. Hegesedésre hajlamos betegeinknél speciális szövetragasztó használatára is sor kerülhet.

Mikor is állhatok munkába, mennyi a lábadozási idő?

Laparoszkópos, úgynevezett minimálisan invazív műtétet követően:

 1. nap: lábadozás, könnyű testmozgás
 2. nap: könnyű munka, zuhanyzás kötés nélkül
 3. nap: normál hétköznapi aktivitás
 4. nap: sport körültekintéssel kezdhető

A hagyományos műtétet követően:

 1. hét: séta, könnyű testmozgás, szorosabb alsónadrág viselése javasolt, kötéssel rövid zuhanyozás megengedett;
 2. hét: könnyű fizikai munka (max. emelés kb. 15-20 kg), autót vezethet rövidebb utakra, zuhanyozás kötés nélkül, kocogás
 3. hét: futás, úszás, normál hétköznapi aktivitás
 4. hét: teljes terhelés megkezdése

Mindenkinek ugyanaz a megoldás a jó?

Nem, de mindenkinek tudunk segíteni! Alkatának, a sérv nagyságának, és a rizikófaktoroknak megfelelően nemcsak a megfelelő műtéti típust fogjuk megtalálni, hanem a legmegfelelőbb érzéstelenítési módot is.

Forduljon hozzánk bizalommal ITT.