Tájékoztató az egynapos lágyéksérv műtéthez

Egy rövid tájékoztatóval szeretnénk Önnek segíteni abban, hogy a műtét lehetőleg zökkenőmentes legyen!

Célszerű a következő dolgokat magukkal hozni a kórházba:

  • törölköző, tisztálkodó eszközök (fogkefe, fogkrém, esetleg tusfürdő, fésű, hosszú haj estén hajgumi),
  • nedves törlőkendő vagy mosdókesztyű,
  • ha igénye van rá, hálóruha (talán pizsama praktikusabb),
  • kényelmes lábbeli.

Javasoljuk, hogy a műtét előtti nap estéjén, illetve a műtét reggelén antiszeptikus folyékony szappant használjon a fürdéshez a bőr fertőtlenítésére. Mellőzze a testápoló és egyéb kozmetikai szerek (smink, parfüm) használatát!

Az altatóorvos a műtét előtt megvizsgálja Önt. Feltétlenül hozza magával a leleteit (vérkép, mellkas röntgen, EKG, ultrahang, mammográfia stb.), amelyek tartalmazzák a műtét előtt elvégzett vizsgálatok eredményeit, illetve egyéb fontos információkat Önről. (A szedett gyógyszerek fajtáit, adagját is.)

Szokásos gyógyszereit (pl. vérnyomáscsökkentő) egy korty vízzel vegye be reggel.

Öt nappal a műtét előtt a Syncumar és szalicilát tartalmú gyógyszerek (Kalmopyrin, Aspirin, Astrix, Colfarit), valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás teljes elhagyása javasolt az esetleges szövődmények elkerülésének érdekében. A Plavix véralvadásgátló tabletta elhagyása csak külön megbeszélés esetén javasolt.

A műtét reggelén éhgyomorral kell jelentkezni. Előző este könnyen emészthető vacsora javasolt, éjféltől ne fogyasszon folyadékot! A műtét reggelén sem kávét, sem tejet, sem teát fogyasztani nem szabad!

Saját érdekében kérjük, hogy amennyiben bármilyen változás állt be az Ön egészségi állapotában (pl. fáj a torka, láza volt, köhög, herpesze van, menstruál), jelezze azt mielőbb, de legkésőbb a műtétre való jelentkezéskor!

A műtétet követően a tisztálkodás kissé összetett, mivel a műtéti területet általában 2 napig nem érheti víz. Ezért javasoljuk a nedves törlőkendő vagy benedvesített mosdókesztyű használatát (pl. a hónalj, nyak, has áttörlésére). Az alsótestet zuhannyal le lehet mosni.

A műtétet követő kontrollról és esetleges varratszedés idejéről az orvos pontos információt ad. Otthonában pihenés javasolt, ami azt jelenti, hogy nem végez megterhelő fizikai munkát, de szigorúan feküdnie sem kell.

Kérjük, kísérővel menjen haza és tartózkodjon az emeléstől! Cipekedni és egy ideig autót vezetni nem szabad.

Reméljük, rövid kis tájékoztatónkkal segítettünk Önnek a műtéti felkészülésben és felhívtuk figyelmét azokra az információkra, amelyek esetleg hiányoztak. Természetesen bármilyen kérdésére készséggel válaszolunk, keressen minket ITT!

Mielőbbi gyógyulást kívánunk Önnek!