Gyakori kérdések sérv gyanú esetén

Összegyűjtöttük és megválaszoltuk a leggyakoribb kérdéseket, hogy Ön minél tájékozottabb legyen a sérvműtét témakörében!


 1. Milyen gyorsan kell orvoshoz fordulnom, ha sérvre van gyanúm?
 2. Szükség van-e beutalóra vagy az előző leletekre?
 3. Hogy tudok Önökhöz bejelentkezni?
 4. Mi történik az első vizsgálat előtt?
 5. Mi történik az orvosi vizsgálat során?
 6. Miből áll a vizsgálat?
 7. Alkalmas vagyok a műtétre?
 8. A műtéten kívül van-e valami más lehetőség?
 9. Milyen szövődmények fordulhatnak elő?
 10. Milyen hálót kapok?
 11. Elfertőződhet-e a sebem, vagy a háló?
 12. Mi történik a műtét napján?
 13. Mire számíthatok a műtét után?
 14. Mikor mehetek haza?
 15. Mi történik a műtétet követő 2-3. napon?
 16. Mikor áll be a bélműködésem?
 17. Milyen más szövődmény fordulhat még elő?
 18. Meddig lesz a műtétet követően fájdalmam?
 19. Mikor kezdhetek mozogni?
 20. Mikor kell kontrollra jelentkeznem?
 21. Szükség van-e további kontrollra?

1. Milyen gyorsan kell orvoshoz fordulnom, ha sérvre van gyanúm?

Nálunk egy héten belül találkozhat egy sérv specialistával, ha ITT jelentkezik.

Akár a műtéti időpont is elintézhető 1-2 héten belül, ha szükséges.

Ha kizáródás vagy egyéb okok miatt sürgősségi esetről van szó, természetesen ne  habozzon, munkaidőben igyekszünk mihamarabb megvizsgálni. Amennyiben ügyeleti időben nem sikerülne minket elérnie, kérjük a  sebészeti ügyeleten jelentkezzen!

2. Szükség van-e beutalóra vagy az előző leletekre?

Nálunk nem kell beutaló, de a munkánkat nagyban segíti, ha az Önt előzőleg ellátó orvosoktól kapott leleteket elhozza.

Ezek az adatok jobban tükrözik az Ön valós állapotát, és egyszerűbbé teszik a kivizsgálását. Így elkerülhető a vizsgálatok szükségtelen megismétlése.

3. Hogy tudok Önökhöz bejelentkezni?

Bejelentkezését a weboldalon keresztül vagy telefonon (+36 20 360 1916, +36 20 512 7492) tudjuk fogadni.

4. Mi történik az első vizsgálat előtt?

Felvesszük az adatait, aztán kap egy űrlapot az előző betegségeivel kapcsolatban, valamint információs anyagot a sérvekről, illetve a műtét utáni javaslatokról.

5. Mi történik az orvosi vizsgálat során?

Bemutatkozik orvosunk, és kikérdezi panaszairól a sérv kialakulásával kapcsolatban. Amennyiben szükséges, megszervezzük Önnek a vizsgálatokat, esetleg a vérvételt, az ultrahangot,  a konzultációt más szakorvossal.

6. Miből áll a vizsgálat?

Mind álló, mind fekvő helyzetben megtekintjük és tapintjuk a kérdéses helyet. Megkérjük Önt, hogy köhögjön vagy feszítse meg a hasát, amivel a kis sérvek is előboltosulhatnak. Férfiaknál szükséges a herék ellenőrzése is, hogy a helyükön vannak-e, nincs-e rajtuk eltérés.

7. Alkalmas vagyok a műtétre?

A sebész feladata, hogy eldöntse, hogy Ön alkalmas-e egy műtétre. Ha valamilyen társbetegsége is fennáll, vagy az állapota előkészítést, kivizsgálást igényel, a továbbiak ekkor kerülnek megtervezésre.

Igyekszünk mindenkit a neki leginkább megfelelő időpontban megoperálni.

8. A műtéten kívül van-e valami más lehetőség?

A panaszt nem okozó sérveknél lehet várni, és évente rendszeresen ellenőriztetni az elváltozást. Tudni kell, hogy a sérvek maguktól nem szűnnek meg, sőt idővel növekednek, a környező szövetek hegesedhetnek.

Azoknál, akik egyáltalán nem alkalmasak egy műtétre, nekik sérvkötő viselése javasolt.

9. Milyen szövődmények fordulhatnak elő?

A sérvműtétet követően a szövődmények előfordulási aránya igen alacsony. Ez lehet vérzés, fertőzés, fájdalom, kiújulás, vizelet- és székletproblémák, sebgyógyulási zavar. Minderről természetesen bőséges felvilágosítást kap a konzultáció alkalmával.

10. Milyen hálót kapok?

A sérvek ellátására nem felszívódó, polipropilén alapú hálókat használunk. A hálók szövetbarát anyagból készülnek, így a kilökődés és az elfertőződés kockázata nagyon alacsony. Ezt a rizikót még a műtét előtt adott antibiotikum injekcióval is csökkentjük. A hálót időnként kapcsokkal rögzítjük a hasfalhoz, amelyek általában felszívódóak, de lehetnek fémből készültek is.

11. Elfertőződhet-e a sebem, vagy a háló?

A sebészeti fertőzés esélye 1% alatti sérvműtét esetén.

Antibiotikum rutinszerű szedése nem szükséges. A műtét előtt 1-2 órával mi egy adag vénás antibiotikumot adunk, ezzel is csökkentve ezt a rizikót.

Ha mégis sebgyógyulási zavar lépne fel, azt ambulánsan tudjuk kezelni. Ilyenkor 5-7 napig sor kerülhet antibiotikum adására kiegészítő probiotikum kezeléssel egy esetleges háló fertőződés elkerülése érdekében.

12. Mi történik a műtét napján?

A műtét reggelén ne egyen és igyon semmit!

Megpróbáljuk megadni, hogy mikorra tervezzük a műtétet, de időnként előfordulhat némi eltérés. Általában a műtét előtt 2 órával ajánlatos megérkezni, hogy az adminisztrációs munkát el tudjuk intézni, illetve hozzászokjon az új környezethez, és kényelembe helyezhesse magát.

Próbáljuk csökkenteni a várakozási időt, amennyire lehet.

Egy altatóorvos fogja meglátogatni ,és kikérdezni gyógyszereiről, az allergiákról és előző betegségeiről. Elmondja a lehetséges anaesthesia, érzéstelenítés fajtáit és előnyeit, hátrányait. A beavatkozásokat általában altatásban végezzük a sebek helyi érzéstelenítővel való infiltrálásával. A sebésze is fel fogja keresni Önt, és bejelöli a műtéti oldalt, a vágási irányt.

Amennyiben a műtéti terület szőrrel borított, ennek az eltávolítására is sor kerül.

Kifejezetten a műtéti felkészülésről szóló tájékoztatónkat ide kattintva olvashatja el.

13. Mire számíthatok a műtét után?

A műtét után a kórtermébe kerül vissza, ahol a nővérek ellenőrzik.

Ha az altatás után 2-3 órával nincs hányingere, elkezdhet inni, további 2-3 órával később pedig enni. Ellenőrizni fogjuk, hogy a sebe nem vérzett-e át, megindult-e a vizelete.

14. Mikor mehetek haza?

A műtét után 4-6 órával, ha nincs probléma, elhagyhatja a kórházat. Javasolt a felírt fájdalomcsillapító szedésének megkezdése, mert ezt követően megy ki a helyi érzéstelenítő hatása.

15. Mi történik a műtétet követő 2-3. napon?

Nincs mitől tartania.

Kis duzzanat, esetleges véraláfutás jelentkezhet a műtéti területen, ami általában egy héten belül felszívódik, minden maradandó elváltozás nélkül. Ezért javasolunk az első héten belül egy kontrollt.

A kötözéssel kapcsolatban a műtétet követően tájékoztatjuk Önt. Általában 3 napig maradhat a műtéti kötés érintetlenül. Ezt követően óvatosan el lehet távolítani, és egy újra lehet kicserélni. A kötésen néhány napig minimális sebváladék hagyhat nyomot. Ha ennek a mennyisége nem csökkenne, és folyamatos szivárgást észlelne, kérjük, jelentkezzen nálunk.

16. Mikor áll be a bélműködésem?

A fájdalomcsillapítók és a műtét maga is szoruláshoz vezethet. Ha nem indulna meg a széklete a műtétet követő 2 után, javasolt székletlágyító, enyhe hashajtó, vagy akár végbélkúp használata.

17. Milyen más szövődmény fordulhat még elő?

Egyéb, a műtéttel összefüggő váratlan esemény rendkívül ritkán fordul elő. Esetleg jelentkezhet vizelési probléma, légzési panasz. A trombózis elkerülése érdekében bőr alá adandó véralvadásgátló injekció adását javasoljuk 1 hétig.

18. Meddig lesz a műtétet követően fájdalmam?

Ez nagyon változó.

A betegeink közül sokan egyáltalán nem igényelnek fájdalomcsillapítót. Nagy részük 2-3 napig szed fájdalomcsillapítót, amit mi is javasolunk, ezzel elkerülhető a bizonytalan kellemetlenség érzés a műtéti területen, és gyorsabban vissza tudnak térni a hétköznapi életvitelhez. Vannak, akiknél csak bizonyos fájdalomcsillapító hatásos. Ha az ajánlott gyógyszert elégtelennek ítéli, kérjük jelezze, és ajánlunk Önnek alternatív megoldást.

19. Mikor kezdhetek mozogni?

Minél gyorsabban visszatér a megszokott tevékenységeihez, annál jobb.

Ha fájdalma jelentkezne, legyen azonban óvatos. A legkellemetlenebb a műtétet követő 2-3. nap.

20. Mikor kell kontrollra jelentkeznem?

A műtét után 1 héttel szoktuk kontrollálni a sebet.

Varratszedés általában nem szükséges, mert leggyakrabban felszívódó fonalat használunk.

Eltávolítjuk a kötést, illetve ultrahanggal ellenőrizzük a sebet, ha kell. Megnézzük, hogy a műtét után kialakult-e kis vérömleny vagy duzzanat . Ekkor tudjuk megbeszélni, hogy mikor állhat munkába, milyen tevékenységet végezhet, mikre kell még figyelnie.

A sport elkezdését általában 3-4 héttel a műtétet követően javasoljuk.

21. Szükség van-e további kontrollra?

Amennyiben panaszmentes, akkor nincs. Bármilyen kérdés, kellemetlenség esetén természetesen készséggel kontrolláljuk.

Amennyiben kérdése van, vagy vizsgálatra, műtétre szeretne jelentkezni, ITT megteheti.